BURDUR ÜNLÜLERİNDEN
AHMET TEVFİK PAŞA
19. asır da Burdur'un yetiştirdiği değerli asker ve devlet adamlarımızdandır.Hayatı hakkında bölük pörçük bazı bilgilere rastlamaktayız .Bu bilgiler de daha ziyade Isparta hakkında son derece kıymetli bir kitap yazan Böcüzade Süleyman 'a dayanır(1).Böcüzade bu kıymetli eserinde bitmez tükenmez Burdur -Isparta kavgasını körüklemiş ,malesef zaman zaman tarafgirliğinden dolayı muhteşem eserine gölge düşürmüştür. Böcüzade'nin kitabını okuyanlar da Ahmet Tevfik Paşa'nın Konya Vilayeti valiliği yapmasından ve onun doğuştan Burdurlu olduğunu (Ne demekse?) ,tecrübeli -dirayetli bir kişi olmasından başka yazdığı bir şey bulamaz.Ancak Paşa hakkında en geniş bilgiyi Sicilli Osmani 'de Mehmet Süreyya Bey vermektedir.O da Paşa'nın adını yanlış bildirmekte ve ayrıca Burdur'lu olduğuna dair hiç bir kayıt düşmemektedir.Paşa’nın ismi Sicll i Osmani de yanlışlıkla “Tevfik Ahmet Paşa “olarak belirtilmiştir(2)
Yapmış olduğumuz araştırmalardan anlaşıldığına göre Ahmet Tevfik Paşa ,Burdur’un Divan Baba Mahallesinde doğmuştur(3) .Doğum tarihi belli değildir.Küçük yaşta İstanbul’a tahsil için gitmiştir. Askerlikten yetişip önce miralay sonra mirliva sonra da ferik rütbelerini kazanmıştır.1859 da 6.Ordu reisi oldu.1860 yılında 6.Ordu müşiri olarak Bağdat Valiliğine getirildi.1862 tarihinde bu görevinden ayrıldı.
1864 ‘de Ankara Valilisi ardından 1866 da Konya Valiliğine atandı.Paşa bu görevinde oldukça başarılı oldu.Konya ‘ya ilk matbaayı kurdurdu.Böcüzade, Paşa’nın Konya Valiliği sırasında bütün maiyet memurlarının Burdurlulardan oluşturduğunu ihsas ettikten sonra devamla ;Isparta Sancağı Kaymakamı olan şahsın ve bazı kişilerin Isparta ahalisi ile aralarının açılması sonucunda bu Sancağın merkezinin Burdur’a nakl edilmesi için Paşa’nın Burdurlu olmasından faydalanarak müracaat ettiklerini anlattıktan sonra mealen şöyle demektedir:
-Paşa , Isparta’nın kazası olan Burdur’a bağlanmasını uygun görmeyerek bu teklifi geri çevirdi.
Burada yanlış bir bilgi söz konusu olduğu açıktır.ÇünküBurdur’u o tarihte Isparta’nın kazası göstermektedir.Halbuki o sıralarda Burdur , Isparta gibi;Konya Vilayeti Livalarından (sancaklarından )olup bir kaymakam tarafından idare edilmekteydi. Hicri 1284 yılı Salname –i Devleti Al-i Osmani ‘de Burdur Livası altı kazalı bir liva olarak açık seçik belirtilmektedir(4).Burdur Livasının yeni idari reformla lağvı 1867 yılının sonunda yine A.T.Paşa'nın zmanında gerçekleşmiştir.
Olayın aslı şöyleydi.Isparta’da görevli kaymakamn ve bazı görevlilerin halk ile araları açılmış bu görevlilerin tarftarları olan bazı kişiler deintikam için Isparta’a Livasının lağv edilerek Burdur Livasına bağlanmasını Ahmet Tevfik Paşa’dan istemişlerdi.Paşa ,bunun uygun olmayacağı nı dürüst bir şekilde değerlendirerek reddetmiştir.Buradan da anlaşılıyor ki Paşa son derece aklı selim sahibi bir kişidir.Konya Valiliği sırasında bir çok yeniliğe imza atan A.Tevfik Paşa ,1871 yılında Suriye Valiliğine getirildi .Ancak bir hatası sebebiyle azl olundu.1872 ‘de Diyarbakır Valisi olduysa da bir yıl sonra görevden alındı.1878 senesinde İstanbul da vefat etti. Mezarı İstanbul’da Haydar Paşa dadır(5).Paşa'nın oğlu olan mehmet Rıza Efendi İstanbul'da 1911 yılın da vefat etmiştir. Onunla ilgili bir belge de kendisi Burdur eşrafından Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu olarak bahsedilmektedir.
Memleketi Burdur ile bağını koparmadığı anlaşılan Ahmet Tevfik Paşa yanında çalıştırdığı memurları genellikle hemşehrilerinden seçmiştir.Ayrıca sağlığında 1914 depreminde yıkılan ilk saat kulesi için bir çalar saati , doğduğu yer olan Burdur’a göndererek sıla ile bağını koparmadığını belli etmiştir.
HAYATİ KUZUCU
burduranbarcik.com
KAYNAKLAR
1 Böcüzade Süleyman Sami,Isparta Tarihi .İstanbul-1982.Sayfa 217
2 Mehmet Süreyya ,Sicill-i Osmani .İstanbul-1996.Cilt 5 .Sayfa 1629(Tarih Vakfı Yayını)
3 Burdur Şeriye Sicili Konya serisi A-22 .Sayfa 87
4 Salname i Devlet i Al i Osmani .Sayfa 176(Eski Harflerle)
5 M.Süreyya .a.g.e .Sayfa 1629
6.BOA.UMH.95/36
|